Hoelang wortelpeterselie koken?
Wortelpeterselie koken doe je bij een gemiddelde kooktijd van ongeveer twaalf tot vijftien minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. In blokjes van ongeveer een halve centimeter zijn ze meestal na twaalf minuten gaar. Wil je ze pureren of in een stamppot verwerken, dan kun je ze iets langer laten koken tot ze echt boterzacht zijn. Wil je juist wat bite behouden, proef dan na tien minuten even met een vork of ze zacht genoeg zijn. Liever afgieten dan laten doorgaren, want zo behouden ze hun typische smaak en structuur.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 12 minuten min
Totale tijd 32 minuten min
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 55 kcal
Snijplank
Scherp mes
Dunschiller
Kookpan met deksel
Vergiet
- 400 gram wortelpeterselie
- 1 theelepel zout
- 25 gram roomboter optioneel
- versgemalen peper
- verse peterselie of bieslook optioneel
2. Koken
Breng in een ruime pan water aan de kook met een snuf zout. Voeg de gesneden wortelpeterselie toe en zet het vuur niet te hoog. Laat ze zachtjes koken en controleer na twaalf minuten met een vork of ze gaar zijn. Giet de wortelpeterselie dan af, laat goed uitdampen in de pan met deksel schuin en voeg eventueel een klontje roomboter toe. Voor extra smaak kun je wat fijngehakte peterselie of bieslook toevoegen.
Wil je ze wat spannender maken, fruit dan eerst een fijngesneden uitje in de pan en stoof daar de wortelpeterselieblokjes kort in mee, vóór het koken. Zo krijgen ze een vollere, iets zoetere smaak.
Laat ze niet te lang staan na het koken, want dan worden ze melig. Serveer direct, of gebruik ze lauwwarm in een lauwwarme salade met een vinaigrette van mosterd, azijn en olie.
Trefwoord Wortelpeterselie koken