Ga terug
Klein

Hoelang witte bonen koken?

Bij witte bonen koken moeten de gedroogde bonen eerst 8 tot 12 uur weken in ruim koud water. Daarna giet je het weekwater af en spoel je de bonen goed om. Zet ze vervolgens op in een ruime pan met vers water, breng aan de kook en laat ze daarna zachtjes sudderen. Afhankelijk van de soort en versheid van de bonen duurt het koken tussen de 45 en 75 minuten. Proef regelmatig om te controleren of ze gaar zijn, maar laat ze niet te zacht worden als je ze later nog in een gerecht wilt verwerken.
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 66.9 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Vergiet
  • Pollepel
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 400 gram gedroogde witte bonen
  • 2 liter water om te koken
  • 1 liter water om te weken
  • 1 laurierblad optioneel
  • 1 halve ui optioneel
  • 1 theelepel zout pas na het koken toevoegen

Stapsgewijze handleiding
 

1. Weken

  • Doe de gedroogde witte bonen in een ruime kom en giet er 1 liter koud water overheen. Laat dit 8 tot 12 uur weken. Giet het weekwater af en spoel de bonen goed onder koud stromend water.
    Punt 1

2. Koken

  • Doe de bonen in een grote pan en giet er 2 liter vers water bij. Voeg eventueel het laurierblad en de halve ui toe. Breng het geheel aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat de bonen zachtjes koken. Schep eventueel schuim dat zich vormt van het oppervlak af. Controleer na 45 minuten of de bonen gaar zijn. Afhankelijk van de versheid kan dit tot 75 minuten duren.
    Punt 2
  • Zout toevoegen en afgieten
  • Voeg pas aan het einde van de kooktijd zout toe. Dit voorkomt dat de schil van de bonen taai wordt. Giet de bonen af en gebruik ze direct, of laat ze afkoelen om te bewaren of in te vriezen.
    Punt 3
Trefwoord Witte bonen koken