Vet spek bakken duurt meestal tussen de 8 en 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakken en hoe knapperig je het wilt hebben. Dun gesneden spek is vaak binnen 8 tot 10 minuten klaar, dikker spek heeft iets langer nodig. Ik draai het spek pas om als ik zie dat de onderkant mooi goudbruin is, en ik druk het soms even aan met een spatel voor een gelijkmatige garing. Belangrijk is ook om het spek niet in een koude pan te leggen. De pan moet goed voorverwarmd zijn, zodat het spek direct begint te sissen. Zo krijg je die karakteristieke textuur waar vet spek zo om bekend staat.
Optioneel: versgemalen peper of een beetje paprikapoeder
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
Leg de plakken spek eerst even uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen. Koud spek in een hete pan zorgt soms voor krullen of ongelijk bakken.
2. Bakken
Verwarm ondertussen een koekenpan op halfhoog vuur zonder boter of olie. Vet spek bevat genoeg vet van zichzelf en dat komt vanzelf los tijdens het bakken.
Leg de plakken spek los van elkaar in de droge, hete pan. Bak ze aan één kant tot het vet begint te smelten en de randen kleur krijgen. Bij dunne plakken is dat al na 3 tot 4 minuten. Draai ze dan om met een tang of spatel en bak ook de andere kant bruin.
Laat het spek uitlekken op een stuk keukenpapier. Daarmee haal je het overtollige vet weg en krijg je een iets krokanter resultaat. Het vrijgekomen spekvet kun je bewaren voor andere gerechten. Als je dikke plakken gebruikt, dek dan eventueel de pan deels af met een deksel om spatten te voorkomen en het spek langzaam te laten garen.