Hoelang uien fruiten?
Uien fruiten duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe dun je de uien hebt gesneden en hoe zacht je ze wilt hebben. Bij fruiten gaat het om het langzaam garen op middellaag vuur, zodat de uien zacht worden en hun scherpe randje verliezen. Ze mogen licht glanzen, maar niet bruin worden. Als de uien beginnen te kleuren, ben je ze aan het bakken en dat is iets anders. Fruiten doe je dus met beleid, en een beetje aandacht maakt een groot verschil.
[wp_ad_camp_1]
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 37 kcal
- 4 middelgrote uien
- 2 eetlepels olijfolie of 30 gram roomboter
- 1 snufje zout
1. Voorbereiding
Snij de uien doormidden en daarna in dunne halve ringen. Hoe dunner je snijdt, hoe sneller ze garen, maar ze mogen niet te dun worden, anders smelten ze weg.
2. Fruiten
Zet de koekenpan op het vuur en verwarm de olie of boter op middellaag vuur. Voeg zodra het vet gesmolten of warm is alle uien toe. Roer ze goed door, zodat alles met het vet bedekt is.
Laat de uien langzaam garen. Roer regelmatig door om te voorkomen dat de uien aanzetten. Je zult merken dat ze langzaam glazig worden. Dat is precies wat je wilt. Laat ze niet bruin worden, dan zijn ze niet meer gefruit maar gebakken. Voeg eventueel een snufje zout toe om het vocht wat los te trekken.
Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn ze klaar. De uien zijn dan zacht, licht glanzend en geurend. Gebruik ze direct of laat ze iets afkoelen om later te verwerken.
[wp_ad_camp_1]