Ga terug
klein

Hoelang sorghum koken?

Sorghum koken heeft een relatief lange kooktijd nodig, vergelijkbaar met volkoren granen zoals gerst of farro. Het is niet nodig om de korrels vooraf te weken, al kan het de kooktijd iets verkorten. Gemiddeld moet sorghum tussen de 45 en 60 minuten zachtjes koken in een ruime hoeveelheid water. Daarna laat je het nog even nagaren met het deksel erop, zodat de korrels lekker luchtig en stevig blijven. De structuur blijft iets beetgaar, wat ideaal is voor salades of als bijgerecht.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Rusten 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan met deksel
  • Zeef of vergiet
  • Houten lepel
  • Maatbeker

Ingrediënten
  

  • 250 gram sorghum
  • 1000 milliliter water
  • 1 theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

  • Begin met het goed spoelen van de sorghum onder koud stromend water. Doe dit met behulp van een zeef of vergiet, en spoel tot het water helder is. Zo verwijder je stof en eventueel gruis dat tussen de korrels zit.

2. Koken

  • Breng in een grote kookpan 1000 milliliter water aan de kook. Voeg daarna de gewassen sorghum toe, samen met het zout. Roer even door met een houten lepel zodat de korrels niet aan de bodem plakken.
  • Zodra het water weer kookt, draai je het vuur laag en zet je het deksel schuin op de pan. Laat het geheel nu 50 minuten zachtjes doorkoken. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit.
  • Proef na 50 minuten of de korrels gaar genoeg zijn. Ze moeten stevig zijn maar niet hard. Giet het overtollige water af en zet de pan weer terug op het warme fornuis. Doe het deksel er helemaal op en laat het nog 10 minuten staan. Zo trekken de korrels mooi na.
  • Maak de sorghum los met een vork. Je kunt het nu meteen gebruiken in een warm gerecht of laten afkoelen voor een salade.
Trefwoord Sorghum koken