Hoelang roodbaars bakken?
Roodbaars bakken duurt niet lang. Voor filets van gemiddelde dikte reken je ongeveer 3 tot 4 minuten op de huidkant, en daarna nog 1 tot 2 minuten op de vleeskant. De pan moet goed heet zijn, maar niet loeiend. Gebruik een mengsel van olie en boter, zodat je zowel de hitte als de smaak hebt. Druk de filets in het begin even zacht aan met een spatel, zodat de huid niet opbolt. Draai hem pas om als je ziet dat het vlees voor twee derde is doorgaar bovenaan. Dan weet je dat de huid krokant is en de vis niet te droog wordt.
Voorbereidingstijd 14 minuten min
Bereidingstijd 6 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 PErsonen
calorieën 105 kcal
Koekenpan met dikke bodem
Visspatel of gewone spatel
Keukenpapier
Tang of vork om om te draaien
- 4 roodbaarsfilets met huid ongeveer 150 gram per stuk
- 40 gram roomboter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 citroen
- 2 eetlepels verse peterselie of dille optioneel
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper
2. Bakken
Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en voeg de zonnebloemolie toe. Laat dit goed heet worden voordat je de vis erin legt. Voeg daarna de helft van de boter toe, zodat het licht begint te bruisen.
Leg de roodbaarsfilets op de huidkant in de pan. Druk ze met een spatel zacht aan, zodat ze goed contact maken met de bodem. Laat ze ongeveer 3 tot 4 minuten bakken zonder te bewegen. De huid wordt dan krokant en het vlees gaart langzaam omhoog. Voeg nu de rest van de boter toe.
Als je ziet dat het vlees bijna tot bovenaan wit is, draai je de filets voorzichtig om. Laat ze dan nog 1 tot 2 minuten verder garen op de vleeskant. Pers ondertussen een halve citroen uit en besprenkel dat over de vis net voordat je hem uit de pan haalt. Serveer meteen, eventueel met verse peterselie of dille.
Trefwoord Roodbaars bakken