Ga terug
klein

Hoelang rode poon bakken?

Rode poon bakken doe je, afhankelijk van de dikte van de vis, gemiddeld in 3 tot 4 minuten per kant in een koekenpan. Filets gaan iets sneller, reken daarvoor op zo'n 2 tot 3 minuten per kant. Zorg dat de pan goed heet is voordat je begint, maar niet zo heet dat de boter verbrandt. Middelhoog vuur is vaak ideaal. De vis is gaar zodra hij makkelijk loslaat van de pan en het vlees ondoorzichtig en stevig aanvoelt. Gebruik bij hele vissen ook je ogen: als de ogen wit zijn geworden en het vlees net loskomt van de graat, dan zit je goed.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Gang Vis
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 169 kcal

Benodigdheden

  • Koekenpan (bij voorkeur met dikke bodem)
  • Tang of spatel
  • Keukenpapier
  • Bord of schaal om de vis op te leggen
  • Bord met bloem om de vis in te wentelen

Ingrediënten
  

  • 4 rode ponen schoongemaakt (of 8 filets)
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
  • 1 klontje roomboter
  • Eventueel wat verse citroen voor eroverheen
  • Verse peterselie ter garnering optioneel

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Dep de rode poon eerst goed droog met keukenpapier. Zeker als je hem net hebt afgespoeld of uit de koelkast haalt. Hoe droger, hoe mooier hij bakt. Meng in een bord de bloem met het zout en de peper. Wentel de vis hier voorzichtig doorheen, zodat hij aan alle kanten een licht, egaal laagje bloem heeft. Schud het overtollige bloem eraf.

2. Bakken

  • Verhit de olie samen met een klontje boter in de koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de boter is uitgebruist en licht begint te kleuren, leg je de vis voorzichtig in de pan. Laat voldoende ruimte tussen de vissen, zodat ze niet gaan stomen maar echt mooi kunnen bakken.
  • Bak de rode poon in 3 tot 4 minuten per kant goudbruin en gaar. Filets hebben vaak genoeg aan 2 tot 3 minuten per kant. Draai de vis slechts één keer om tijdens het bakken. Til hem voorzichtig op met een spatel of tang en voel of hij makkelijk loskomt van de pan. Is dat niet het geval, geef hem dan nog even. Als de vis gaar is, leg je hem op een bord met keukenpapier om kort uit te lekken. Serveer direct, eventueel met een schijfje citroen of wat verse peterselie eroverheen.
Trefwoord Rode poon bakken