Hoelang rijstnoedels koken?
Rijstnoedels koken vraagt om een korte bereidingstijd en wat aandacht. Meestal zijn ze binnen 3 tot 5 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. De dunne variant, vaak gebruikt in Vietnamese loempia’s of Thaise gerechten, heeft meestal genoeg aan 3 minuten. De wat bredere noedels, bijvoorbeeld voor Pad Thai, kunnen iets langer nodig hebben. Rijstnoedels koken betekent vooral dat je de slierten even tot leven wekt in heet water en niet dat je ze langdurig laat pruttelen.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 5 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Grote pan
Vergiet
Houten lepel of tang
Kom koud water
- 250 gram rijstnoedels
- 2 liter water
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel olie optioneel, tegen plakken
2. Koken
Doe de rijstnoedels in de pan. Roer ze direct even los met een houten lepel zodat ze niet aan elkaar plakken.
Laat de noedels zachtjes koken. Dunne noedels zijn meestal in 3 minuten gaar, bredere noedels in 5 minuten. Controleer de gaarheid door een sliert te proeven: hij moet zacht zijn maar nog wat beet hebben.
Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze kort af met koud water. Dit stopt het kookproces en voorkomt dat ze aan elkaar blijven kleven.
Wil je ze later gebruiken, meng er dan een eetlepel olie door. Dit houdt de noedels los en glanzend.
Trefwoord Rijstnoedels koken