Ga terug

Hoelang raapstelen koken?

Raapstelen koken doe je kort en krachtig. Zodra het water kookt, hoeven de groenteblaadjes maar één tot twee minuten in het hete water. Kort blancheren dus, net genoeg om ze te laten slinken en iets zachter te maken. Langer koken maakt ze slap en saai van smaak. Giet ze daarna meteen af en spoel ze eventueel kort na met koud water, zodat het garingsproces stopt. Op die manier blijven ze frisgroen en behouden ze hun fijne structuur.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 25 kcal

Benodigdheden

  • Kookpan met deksel
  • Vergiet
  • Snijplank en mes

Ingrediënten
  

  • 1200 gram verse raapstelen
  • 2 liter water
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel een klontje boter of een scheutje olijfolie
  • Nootmuskaat naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het goed wassen van de raapstelen. Vul een ruime bak of gootsteen met koud water en dompel de raapstelen er volledig in onder. Schud ze goed los, zodat zand en aarde naar de bodem zakken. Herhaal dit eventueel een tweede keer. Snij daarna het onderste stukje van de stelen af en hak de rest grof.

2. Koken

  • Breng twee liter water met een theelepel zout aan de kook in een grote pan. Zodra het water kookt, voeg je de raapstelen toe. Duw ze voorzichtig onder water met een houten lepel. Laat de raapstelen 2 tot 5 minuten koken. Je zult zien dat ze snel slinken. Giet ze dan meteen af in een vergiet.
  • Voor een iets vollere smaak kun je de uitgelekte raapstelen terug in de pan doen met een klontje boter of een scheutje olijfolie. Verwarm ze kort door en breng op smaak met wat nootmuskaat, zout of peper. Serveer ze direct, bijvoorbeeld als bijgerecht bij aardappelen en vis of als basis voor een groentepuree.
Trefwoord Raapstelen koken