Ga terug
Klein

Hoelang pompoenrollade bakken?

Pompoenrollade bakken betekent dat je een flespompoen opensnijdt, vult met een hartige vulling van onder andere ricotta, boerenkool en champignons, en daarna in de oven gaart tot hij mooi stevig is. Het is een gerecht dat je rustig opbouwt met een lichte vulling en daarna even laat garen. In mijn eigen keuken gebruik ik dit graag als doordeweeks hoofdgerecht maar ook bij een etentje met vrienden, de rollade oogt feestelijk zonder moeilijk te zijn. Terwijl hij in de oven staat verspreidt zich een warme geur van pompoen, knoflook en verse kruiden door de ruimte. Het resultaat is een mooie balans tussen zoete pompoen, zachte kaas en hartige groenten. Voor 4 personen is dit precies voldoende om iedereen royaal te laten genieten.
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • rolladetouw
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Koekenpan
  • Scherp mes
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen butternut pompoen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 1 chilipeper
  • 250 gram boerenkool vers of uit de diepvries
  • een paar takjes salie
  • 150 gram champignons
  • 200 gram ricotta

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snij de pompoen in de lengte doormidden, verwijder de pitten en de draden.
  • Leg de twee helften met de snijkant naar boven op de bakplaat, bekleed met bakpapier, en bestrijk de pompoen met olie.
    Punt 1

2. Bakken en vullen

  • Bak de helften ongeveer 40 minuten in de oven totdat ze zacht beginnen te worden.
  • Snipper ondertussen de ui, knoflook en chilipeper. Snij de champignons en hak de salie fijn. Bak dit mengsel in een pan totdat het zacht en smaakvol is. Roer daarna de ricotta erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pompoen uit de oven, lepel het vruchtvlees voorzichtig uit zodat er ongeveer 2 cm pompoenwand overblijft.
  • Meng het uitgelepelde vruchtvlees door het ricotta-groentenmengsel. Vul daarmee beide pompoenhelften.
  • Leg de twee helften tegen elkaar, bind ze stevig met rolladetouw.
  • Zet de pompoenrollade nogmaals terug in de oven en bak nog ongeveer 20 minuten.
  • Haal uit de oven, snij de rollade in plakken en serveer direct.
    Punt 2
Trefwoord Pompoenrollade bakken