Hoelang orloffgebraad bakken?
Een orloffgebraad bakken doe je idealiter in de oven op 180 graden Celsius. Voor een stuk van ongeveer 800 gram tot 1 kilogram, reken je op een baktijd van 45 tot 60 minuten. Je laat het vlees eerst kort aanbraden in een pan om een korstje te krijgen. Daarna gaat het de oven in, met aluminiumfolie er losjes overheen. De laatste 10 minuten verwijder je de folie zodat de bovenkant wat krokant wordt. Gebruik altijd een vleesthermometer: bij een kerntemperatuur van 68 tot 70 graden is je orloffgebraad perfect gegaard, zonder dat het uitdroogt.
Voorbereiding 30 minuten min
Bereiding 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 Personen
calorieën 173 kcal
- 800 gram varkensgebraad mignonette of filetlap
- 100 gram ontbijtspek in dunne plakjes
- 100 gram jonge kaas bij voorkeur passendale of emmental
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 sjalot
- 100 milliliter runderbouillon
- 50 milliliter room
- Peper en zout
1. Voorbereiding
Dep het vlees droog en snij het voorzichtig in plakken, maar niet helemaal door. Ongeveer driekwart diep, zodat je het als een boek kunt openslaan. Stop tussen elke inkeping een plakje kaas en een plakje spek. Duw de plakken goed aan en bind het eventueel op met keukentouw.
2. Bakken
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit olijfolie in een pan en braad het gebraad rondom aan tot het een goudbruin korstje krijgt. Leg het in een ovenschaal, kruid met peper en zout en bestrijk het met de mosterd.
Dek losjes af met aluminiumfolie en schuif het in de oven. Laat het 45 tot 60 minuten bakken. De laatste 10 minuten verwijder je de folie zodat de bovenkant kan gratineren.
Snipper intussen de sjalot en fruit die aan in een steelpannetje. Blus af met de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg dan de room toe, laat even indikken en proef. Kruid bij met peper en eventueel een druppel citroensap.
Haal het gebraad uit de oven, laat het 5 minuten rusten onder folie en snij het daarna in mooie plakken.
Trefwoord Orlofgebraad bakken