Hoelang orecchiette koken?
Orecchiette koken doe je het beste in ruim kokend water met zout. De exacte kooktijd hangt een beetje af van het merk en of je verse of gedroogde pasta gebruikt. Voor gedroogde orecchiette ligt de kooktijd meestal tussen de 11 en 13 minuten. Bij verse orecchiette is dat korter, vaak maar 4 tot 6 minuten. Het is altijd slim om één minuut voor het einde van de aangegeven tijd even te proeven. Ze moeten gaar zijn, maar nog stevig aanvoelen tussen je tanden. Dat heet al dente. Haal ze dan meteen van het vuur en giet ze af, maar bewaar eventueel wat van het kookvocht om je saus straks wat losser te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 12 minuten min
Totale tijd 27 minuten min
Gang Pasta en rijst
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 360 kcal
Vergiet
soeplepel
Houten lepel
Ruime pan met deksel
- 350 gram gedroogde orecchiette of 500 gram verse orecchiette
- 3 liter water
- 1 eetlepel keukenzout
1. Koken
Zet eerst een grote pan met water op het vuur. Voor vier personen gebruik je het beste zo’n drie liter water. Breng het water aan de kook zonder deksel, zodat het goed kan borrelen.
Zodra het water kookt, voeg je het zout toe. Dat hoeft geen zeezout te zijn, gewoon keukenzout is prima. Pas als het water kookt, doe je de orecchiette erbij. Roer even goed door met een houten lepel, zodat de pasta niet aan elkaar of aan de bodem blijft plakken.
Laat de orecchiette rustig koken. Zet het vuur niet lager, maar houd het goed in de gaten. Na ongeveer 11 tot 13 minuten (of 4 tot 6 minuten als je verse gebruikt) proef je één orecchietta. Als hij zacht is aan de buitenkant en een lichte weerstand geeft als je erin bijt, dan is hij klaar. Giet de pasta af in een vergiet, maar vang eventueel wat van het kookvocht op. Dat kan van pas komen om je saus wat losser te maken. Meng de orecchiette direct met je saus, zodat hij niet aan elkaar plakt of uitdroogt.
Trefwoord Orecchiette koken