Hoelang lasagne koken?
Lasagne koken, daarbij hangt de kooktijd van lasagnebladen af van de soort. Verse lasagnebladen hoeven meestal niet gekookt te worden, of slechts 1 tot 2 minuten in kokend water om soepeler te worden. Gedroogde bladen moeten meestal tussen 5 en 8 minuten koken, afhankelijk van de dikte. Kijk op de verpakking, maar vertrouw vooral op je vingers: het blad moet buigzaam zijn, maar nog een beetje stevig aanvoelen. Laat ze na het koken uitlekken op een schone theedoek, niet op elkaar, anders plakken ze vast.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 6 minuten min
Totale tijd 16 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 355 kcal
- Lasagnebladen vers of gedroogd
- Water
- Zout optioneel
- Een scheutje olie optioneel
1. Koken
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg eventueel een beetje zout toe en een klein scheutje olie. Die olie helpt tegen plakken, al is het geen garantie. Als het water goed kookt, voeg je per keer 3 tot 4 lasagnebladen toe. Roer direct even los zodat ze niet aan elkaar plakken.
Laat de bladen zachtjes koken. Voor verse bladen is één tot twee minuten voldoende. Voor gedroogde bladen kun je uitgaan van ongeveer 6 minuten, maar controleer met een vork of ze al soepel zijn. Haal de bladen voorzichtig uit het water met een tang of schuimspaan.
Leg de gekookte bladen direct op een schone theedoek of op een platte schaal met een vel keukenpapier ertussen. Zorg ervoor dat de bladen elkaar niet raken of overlappen, want dan plakken ze alsnog aan elkaar vast. Ga zo door tot alle bladen gekookt zijn.
Wil je ze niet meteen gebruiken? Laat ze dan helemaal afkoelen, dek af met vershoudfolie en zet ze in de koelkast tot gebruik.