Hoelang lamsbout braden?
Lamsbout braden in een braadpan kost tijd, maar het is geen ingewikkeld werk. Reken voor een lamsbout van ongeveer anderhalve kilogram op een totale bereidingstijd van twee tot tweeënhalf uur. Je bakt het vlees eerst rondom bruin in een hete pan, daarna laat je het rustig sudderen met wat vocht. Hoe lager het vuur, hoe malser het vlees.
Tijdens het braden keer je de bout af en toe om en lepel je wat van het braadvocht erover. Op die manier blijft het vlees sappig en krijgt het van buiten een diepe, goudbruine kleur. Je kunt ervoor kiezen om het vlees op het eind nog even zonder deksel te laten pruttelen, zodat het vocht wat indikt en je een natuurlijke jus overhoudt.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 179 kcal
Braadpan met dikke bodem en goed sluitend deksel
Keukentouw (optioneel, voor opbinden)
Vleestang of lepel
Vleesthermometer (optioneel)
- 1 lamsbout van ongeveer 1500 gram met of zonder bot
- 3 eetlepels zonnebloemolie of reuzel
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 250 milliliter runderbouillon
- 100 milliliter witte wijn optioneel
- Zout en zwarte peper
2. Braden
Verhit de olie in de braadpan en bak de lamsbout rondom bruin op middelhoog vuur. Neem hiervoor de tijd, het geeft smaak.
Snij ondertussen de uien grof en pel de knoflooktenen. Voeg deze samen met de kruiden toe zodra het vlees rondom goed gekleurd is. Laat het geheel nog even mee fruiten. Blus daarna af met de witte wijn, als je die gebruikt, en voeg de bouillon toe. Zet het vuur laag en sluit de pan met een deksel.
Laat de lamsbout nu rustig sudderen, minstens twee uur. Keer het vlees elke twintig minuten om en lepel er wat vocht over. Prik na twee uur met een vork in het vlees. Glijdt die er makkelijk in, dan is het gaar. Als je een kernthermometer hebt, mik dan op een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden Celsius voor rosé of 75 graden voor goed doorbakken.
Laat het vlees na het braden minstens tien minuten rusten op een houten plank, afgedekt met aluminiumfolie. Snijd het daarna in dunne plakken en serveer met het braadvocht of een eenvoudige jus.
Trefwoord Lamsbout braden