Hoelang kwartel bakken?
Kwartel bakken doe je niet te lang, anders wordt het vlees droog en verliest het zijn fijne structuur. Meestal bak je een hele kwartel eerst aan in de pan op middelhoog vuur, zo’n vijf minuten per kant. De binnenkant moet gaar zijn maar niet uitgedroogd. Snijd je de kwartels doormidden of gebruik je alleen de borstfilets, dan volstaat drie tot vier minuten per kant. Zorg dat je tijdens het bakken regelmatig overgiet met het eigen bakvet of wat extra boter, zodat het vlees sappig blijft.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 190 kcal
- 4 hele kwartels pluimvrij en schoongemaakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 40 gram roomboter
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook geplet
- versgemalen zwarte peper
- grof zeezout
- 1 eetlepel citroensap of witte wijn optioneel
1. Voorbereiding
Haal de kwartels een half uur van tevoren uit de koelkast. Dep ze goed droog met keukenpapier en bestrooi ze van binnen en buiten royaal met peper en zout. Als je wilt, kun je de pootjes samenbinden met keukentouw, maar dat hoeft niet per se.
2. Bakken
Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en laat de olijfolie samen met de roomboter heet worden. Voeg de knoflook, tijm en rozemarijn toe. Wanneer de boter begint te bruisen, leg je de kwartels met de borst naar beneden in de pan. Bak ze vijf minuten aan deze kant, bedruip regelmatig met de boter. Draai ze dan om en bak ook de andere kant vijf minuten. Let op dat de temperatuur niet te hoog wordt, anders verbrandt de boter. Giet op het eind eventueel een eetlepel citroensap of witte wijn in de pan voor extra aroma.
Haal de kwartels uit de pan en laat ze vijf minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo blijven de sappen in het vlees en heb je een zachte, volle smaak.