Ga terug
klein

Hoelang knolraap koken?

Knolraap koken is simpel, als je weet wat je doet. Schil de knolrapen, snijd ze in blokjes van ongeveer twee centimeter, en zet ze op in koud water met wat zout. Breng het aan de kook en laat ze dan ongeveer twaalf tot vijftien minuten zachtjes koken. Prik er met een vork in: als ze zacht zijn, maar nog een beetje stevig, zijn ze klaar. Giet ze dan af en laat ze eventueel even droogstomen in de pan met de deksel eraf. Je kunt ze serveren zoals ze zijn, met een klontje boter en wat nootmuskaat, of gebruiken als basis voor een puree. Ze passen goed bij winterse gerechten zoals stoofvlees of een stukje gebakken vis.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 43 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Schilmesje of dunschiller
  • Grote pan met deksel
  • Vergiet of zeef

Ingrediënten
  

  • 400 gram knolraap
  • Water om te koken
  • 0,5 theelepel zout
  • Eventueel een eetlepel boter en wat nootmuskaat

Stapsgewijze handleiding
 

1. Schillen

  • Schil de knolrapen met een mesje of dunschiller. Snijd de boven- en onderkant eraf en verdeel de knol in gelijke blokjes. Hoe gelijkmatiger de blokjes, hoe gelijkmatiger ze garen.

2. Koken

  • Doe de blokjes knolraap in een grote pan en vul deze met koud water tot alles net onderstaat. Voeg het zout toe en zet de pan op het vuur.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur dan laag en laat de knolraap zachtjes koken voor twaalf tot vijftien minuten. Houd goed in de gaten of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
  • Giet de knolraap af in een vergiet en laat kort droogstomen in de pan. Voeg eventueel een klontje boter toe en wat nootmuskaat voor extra smaak.
  • Serveer direct, of verwerk het verder in een stamppot, stoofgerecht of soep.
Trefwoord Knolraap koken