Ga terug
Klein

Hoelang kikkererwten koken?

Kikkererwten koken vraagt wat geduld, maar het resultaat is de moeite waard. Na het weken kook je ze gemiddeld tussen de 45 en 60 minuten, afhankelijk van hun leeftijd en gewenste zachtheid. Kikkererwten koken doe je op laag vuur, zodat ze niet openbarsten en mooi heel blijven. Roer af en toe met een houten lepel en proef tegen het einde om te bepalen of ze goed zijn. Als ze makkelijk tussen je vingers te pletten zijn, zijn ze klaar.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Weken 12 uur
Totale tijd 13 uur 20 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 119 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel
  • Kom om te weken
  • Vergiet
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 liter koud water om te weken
  • 1,5 liter water om te koken
  • 1 laurierblad optioneel
  • 1 kleine ui optioneel
  • 1 theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Doe de kikkererwten in een grote kom en giet er een liter koud water overheen. Laat ze minstens twaalf uur, maar liever zestien uur weken op kamertemperatuur. De kikkererwten nemen flink wat water op en worden bijna dubbel zo groot. Giet ze daarna af en spoel ze goed schoon onder stromend water.
    Punt 1

2. Koken

  • Breng anderhalve liter water aan de kook in een ruime pan. Voeg de geweekte kikkererwten toe, samen met het laurierblad en eventueel de halve ui. Zet het vuur laag zodra het water kookt, en laat het zachtjes pruttelen. Dek de pan gedeeltelijk af, zodat het water niet overkookt.
  • Laat de kikkererwten koken tussen de 45 en 60 minuten. Roer af en toe en voeg pas in de laatste tien minuten het zout toe. Zo voorkom je dat de schil hard wordt. Controleer regelmatig of ze gaar zijn door er eentje te proeven. Als ze zacht zijn van binnen maar niet uit elkaar vallen, zijn ze perfect. Giet ze af in een vergiet en laat ze afkoelen.
    Punt 2
Trefwoord Kikkererwten koken