Hoelang karper bakken?
Karper bakken in de koekenpan duurt gemiddeld tussen de 4 en 6 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de filets. Het is belangrijk dat de vis stevig aanvoelt, niet glazig meer is vanbinnen, en een goudbruin randje krijgt. Je begint met een goed verhitte pan en draait de vis pas om als hij vanzelf loslaat van de bodem. Dan weet je dat hij goed dichtgeschroeid is. Laat de vis na het bakken heel even rusten voordat je hem opdient, zo blijft hij sappig en vol van smaak.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Porties 4 Personen
calorieën 115 kcal
- 800 gram verse karperfilet zonder graat
- 80 gram tarwebloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder mild of pittig naar smaak
- 1 citroen in parten gesneden
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 50 gram roomboter
1. Voorbereiding
Haal de karperfilets een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dep ze goed droog met keukenpapier. Snijd eventuele dikke stukken iets in zodat ze gelijkmatig garen.
Meng in een diep bord de bloem, het zout, de peper en het paprikapoeder. Wentel de karperfilets één voor één door het bloemmengsel, zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn. Klop het teveel er voorzichtig af.
2. Bakken
Verwarm de zonnebloemolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Als de olie heet is, voeg je de boter toe. Laat die smelten tot het schuim bijna weg is. Leg dan de filets voorzichtig in de pan, met de huidzijde (als die er nog op zit) naar beneden.
Bak de vis ongeveer 5 minuten aan de eerste kant, zonder te veel te bewegen. Als de onderkant goudbruin is en de vis makkelijk loslaat, draai je hem voorzichtig om met een spatel of keukentang. Bak de andere kant ook nog zo’n 4 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte.
Haal de vis uit de pan en leg hem op een bord met keukenpapier om kort uit te lekken. Serveer direct met wat citroenpartjes en bijvoorbeeld gebakken aardappelen of een groene salade.