Ga terug
klein

Hoelang goudbrasem bakken?

Goudbrasem bakken doe je in totaal gedurende ongeveer twaalf tot vijftien minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Je begint altijd met de kant van de huid. Die bak je op middelhoog vuur in zo’n zes tot acht minuten krokant. Dan draai je de vis voorzichtig om met een platte spatel en bak je de andere kant in nog eens zes tot zeven minuten gaar. De vis is klaar als het vlees makkelijk loskomt van de graat en ondoorzichtig wit is. Voor het onderstaande recept gebruik je hele goudbrasems. Zorg dat ze goed schoongemaakt zijn: ingewanden verwijderd, schubben afgeschraapt en vinnen kortgeknipt.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 173 kcal

Benodigdheden

  • 1 Grote koekenpan (liefst met dikke bodem)
  • Keukenpapier
  • Tangen of platte spatel
  • Snijplank en scherp mes

Ingrediënten
  

  • 4 hele goudbrasems van ongeveer 300 tot 400 gram per stuk
  • 4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 2 theelepels grof zeezout
  • 1 citroen
  • 4 takjes verse tijm of rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • Versgemalen peper naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Dep de goudbrasems goed droog met keukenpapier, ook aan de binnenkant. Dat is belangrijk voor een krokant resultaat. Maak met een scherp mes drie inkepingen in beide flanken van elke vis, tot op de graat.
  • Wrijf de vis aan de buiten- en binnenkant in met zout en peper. Stop in elke vis een half teentje knoflook, een takje tijm of rozemarijn, en een schijfje citroen.

2. Bakken

  • Verhit de olie in de koekenpan op middelhoog vuur. Leg de vissen met de huidkant naar beneden in de hete olie. Laat ze met rust, schuif er niet mee. Bak ze in zes tot acht minuten mooi bruin en krokant.
  • Draai de vissen voorzichtig om met een spatel of tang. Laat de andere kant nog eens zes tot zeven minuten bakken. Lepel af en toe wat hete olie over de bovenkant om uitdrogen te voorkomen.
  • Als het vlees ondoorzichtig wit is en makkelijk loskomt van de graat, zijn ze gaar. Serveer direct, eventueel met extra citroen.
Trefwoord Goudbrasem bakken