Ga terug
klein

Hoelang Gehaktbrood met ei maken?

Gehaktbrood met ei maken kost je in totaal ongeveer 70 minuten. Daarvan is zo’n 20 minuten voorbereidingstijd nodig, en de rest van de tijd doet de oven het werk voor je. Je kookt eerst de eieren die in het midden komen, maakt dan het gehaktmengsel klaar, vormt het brood, en schuift het in de oven. Het is een kwestie van stap voor stap werken. Als je rustig de tijd neemt en goed kneedt, blijft het brood stevig en sappig. Daarna laat je het nog even rusten voor je het aansnijdt. Zo behoudt het z’n vorm en stroomt het niet uit op je bord.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 232 kcal

Benodigdheden

  • Oven (voorverwarmen op 180 graden Celsius)
  • Cakevorm of ovenschaal (ingevet)
  • Mengkom
  • Pan om eieren te koken
  • Snijplank en mes
  • Knoflookpers (of gewoon fijn snijden)
  • Vork of garde
  • Aluminiumfolie (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 600 gram half-om-halfgehakt rund en varken
  • 3 middelgrote eieren voor in het gehaktbrood
  • 1 rauw ei voor in het gehaktmengsel
  • 2 sneden witbrood zonder korst
  • 100 milliliter melk
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • Verse peterselie fijngesneden (ongeveer 2 eetlepels)
  • Paneermeel ongeveer 2 eetlepels (optioneel voor stevigheid)
  • 1 eetlepel olie of een klontje boter om in te vetten

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Breng een pan met water aan de kook en kook de drie eieren in ongeveer 8 tot 9 minuten hard. Laat ze daarna schrikken in koud water en pel ze voorzichtig.
  • Snij het brood in stukjes en laat het weken in de melk. Dit zorgt voor een sappig gehaktbrood.
  • Snipper de ui heel fijn. Pers of snijd de knoflook klein. Bak de ui en knoflook even kort aan in een koekenpan met een klein beetje olie tot ze glazig zijn. Laat afkoelen.
  • Doe het gehakt in een kom. Voeg het geweekte brood toe (knijp het overtollige melk eruit), de gebakken ui en knoflook, het rauwe ei, paprikapoeder, mosterd, zout, peper en peterselie. Meng alles goed met de handen of een vork. Als het mengsel te nat is, kun je wat paneermeel toevoegen.
  • Verdeel de helft van het gehaktmengsel op de bodem van je ingevette ovenschaal of cakevorm. Leg de drie gekookte eieren in het midden op een rij. Bedek met de rest van het gehakt en druk goed aan zodat er een broodvorm ontstaat en de eieren goed bedekt zijn.

2. Bakken in de oven

  • Zet het gehaktbrood in het midden van de oven. Laat het in ongeveer 45 tot 50 minuten gaar worden. Als het te bruin wordt aan de bovenkant kun je er losjes een stukje aluminiumfolie over leggen.

3. Laten rusten

  • Laat het gehaktbrood minstens 5 tot 10 minuten rusten buiten de oven voordat je het aansnijdt. Zo blijft het stevig en loopt het sap er niet uit.
Trefwoord Gehaktbrood met ei maken