Ga terug
klein

Hoelang ganzenborst bakken?

Hoelang ganzenborst bakken? Dat hangt af van de dikte en het gewicht van de borst, maar reken voor dit recept op ongeveer 30 tot 40 minuten baktijd in totaal. Eerst bak je de borst op de vetkant, zodat het vet rustig uit de huid smelt en de buitenkant lekker krokant wordt. Daarna draai je het vlees om en laat je het verder garen op een laag vuurtje. Het is belangrijk dat je de borst daarna nog even laat rusten. Dat zorgt ervoor dat het vlees zich ontspant en de sappen zich goed verdelen. Snijd je de borst te snel aan, dan loopt het vocht eruit en wordt het droog. Rusten dus, minstens tien minuten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 278 kcal

Benodigdheden

  • Braadpan (liefst van gietijzer)
  • Snijplank
  • Vleestang
  • Aluminiumfolie
  • Scherp mes
  • Keukendoek of keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 2 ganzenborsten ongeveer 300 tot 350 gram per stuk
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper uit de molen
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook ongepeld maar gekneusd

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Haal de ganzenborsten minstens een uur van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dep het vel goed droog met keukenpapier. Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vel, maar snijd niet in het vlees. Zo smelt het vet beter weg tijdens het bakken.
  • Wrijf het vlees aan beide kanten in met grof zout en versgemalen zwarte peper. Leg de takjes tijm en rozemarijn apart, die voeg je straks toe in de pan. De knoflookteentjes kneus je door er met de zijkant van een mes op te drukken.

2. Bakken – stap 1: vetkant eerst

  • Zet de braadpan op middelhoog vuur en laat de olijfolie samen met de boter langzaam warm worden. Leg de ganzenborst met de vetkant naar beneden in de pan. Laat dit zeker 10 tot 15 minuten rustig bakken. Het vet moet langzaam uit de huid smelten, zodat het vel krokant wordt. Niet heen en weer schuiven, gewoon geduld.

3. Bakken – stap 2: vleeskant garen

  • Draai nu het vlees om. Voeg de takjes kruiden en de gekneusde knoflook toe aan de pan. Zet het vuur wat lager en laat de andere kant nog zo’n 10 tot 15 minuten garen. Lepel af en toe wat van het gesmolten vet over het vlees. Zo droogt het niet uit en krijgt het extra smaak.

4. Laten rusten

  • Haal het vlees uit de pan en wikkel het losjes in aluminiumfolie. Laat het minstens 10 minuten rusten. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed verdelen. Snijd daarna in dunne plakjes en serveer met wat jus uit de pan of een eenvoudige saus, zoals een rodewijnsaus of iets met sinaasappel.
Trefwoord Ganzenborst bakken