Hoelang fettuccine koken?
Fettuccine koken heeft meestal een tussen de 8 en 12 minuten nodig, afhankelijk van de dikte en of het verse of gedroogde pasta is. Verse fettuccine heeft vaak maar 3 tot 5 minuten nodig. Proef altijd na de minimale tijd, en let goed op dat het ‘al dente’ blijft: dus gaar, maar met een lichte bite. Fettuccine blijft nog iets doorgaren nadat je het afgiet, dus liever iets te vroeg dan te laat eruit halen. Voor dit recept gebruik je gedroogde fettuccine. Kook de pasta kort voor het serveren, zodat hij niet gaat plakken of uitdrogen. Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, want pasta koken vraagt om aandacht.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 98.9 kcal
grote kookpan (minstens 5 liter inhoud)
houten lepel of pastatang
Vergiet
grote schaal om te serveren
- 400 gram fettuccine
- 4 liter water
- 40 gram keukenzout
- eventueel een scheutje olijfolie voor na het afgieten
Koken
Breng in een grote pan vier liter water aan de kook. Voeg het zout toe zodra het kookt. Dit lijkt veel, maar het is nodig om de pasta echt smaak te geven. Voeg de fettuccine toe en roer de eerste minuut goed door zodat het niet gaat plakken.
Laat de fettuccine zonder deksel koken, en roer af en toe. Proef na 8 minuten en bepaal of de structuur goed is. De ideale fettuccine is zacht, maar niet papperig, met een stevige beet. Als het nog te hard is, laat je het nog een minuut of twee langer koken.
Giet de pasta direct af in een vergiet en laat het goed uitlekken. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe om plakken te voorkomen, vooral als je het nog even laat staan. Serveer direct of meng meteen met saus.
Trefwoord Fettuccine koken