Hoe zoete aardappel friet maken?
Zoete aardappel friet maken doe je door te beginnen met goede, stevige zoete aardappels. Schillen hoeft niet, dat mag je zelf weten. Snij ze in repen van ongeveer één centimeter dik. Leg ze daarna in koud water en laat ze minstens een half uur weken. Dat helpt om het zetmeel eruit te trekken en maakt ze straks krokanter.
Giet het water af en dep de frieten goed droog met een schone doek. Droog betekent echt droog, anders worden ze niet krokant. Doe ze in een kom, bestrooi met maïzena en hussel goed. Voeg daarna olie en kruiden toe, meng alles nog een keer, en leg de frieten op een bakplaat met bakpapier. Let erop dat ze elkaar niet raken.
Bak de frieten in een hete oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege keer je ze even om. Laat ze een paar minuten rusten voor je ze serveert, want dan worden ze nog iets krokanter.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 151 kcal
- 1 kilo zoete aardappelen
- 2 eetlepels maïzena
- 3 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
1. Voorbereiding
Was de zoete aardappels grondig. Je mag ze schillen, maar het hoeft niet. Snijd ze in gelijke repen van ongeveer één centimeter breed. Zorg dat ze ongeveer dezelfde dikte hebben, anders garen ze ongelijk.
Leg de gesneden frieten in een grote kom met koud water. Laat ze minimaal 30 minuten weken. Dit verwijdert een deel van het zetmeel en helpt om straks een krokantere textuur te krijgen.
Na het weken giet je de frieten af en droog je ze zo goed mogelijk met een schone theedoek of keukenpapier. Echt goed drogen is belangrijk, anders stoom je de friet in de oven en worden ze zacht.
2. Bakken
Bestrooi de frieten in een droge mengkom met de maïzena. Hussel goed zodat elk frietje bedekt is met een dun laagje. Dit helpt om een knapperig korstje te krijgen.
Voeg daarna de olie en kruiden toe: paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Meng alles goed door met je handen of een lepel.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de frieten erover. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Halverwege even omscheppen of draaien.
Laat ze na het bakken een paar minuten rusten op de bakplaat. Serveer direct, eventueel met een lekkere saus of dip erbij.
Trefwoord Zoete aardappel friet maken