Ga terug
klein

Hoe speckknödelsuppe maken?

Speckknödelsuppe maken, daarvoor begin je met de speckknödel zelf. Die maak je van oud witbrood of semmelwürfel, spek, ui, eieren, melk en peterselie. Het brood moet de melk goed opzuigen, en het spek wordt samen met ui kort gebakken zodat het zijn volle smaak kan afgeven. Daarna kneed je alles samen en laat je het deeg even rusten. Daarna rol je er stevige ballen van die je gaar kookt in water of bouillon. Pas daarna gaan ze in de soep, die je maakt van een heldere runder- of groentebouillon. De soep zelf is simpel, maar het draait om de knödel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Oostenrijk
Porties 4 Personen
calorieën 457 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Koekenpan
  • Kookpan met ruim water of bouillon
  • Soeppan
  • Pollepel
  • Garde of vork
  • Schaaltje voor het klutsen van de eieren

Ingrediënten
  

  • 250 gram oud witbrood of semmelwürfel
  • 100 gram gerookt spek fijn gesneden
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 eieren
  • 125 milliliter volle melk
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper
  • Eventueel een snufje nootmuskaat
  • Boter of reuzel om te bakken
  • Voor de soep
  • 1 liter krachtige runderbouillon of groentebouillon
  • Fijngehakte bieslook of peterselie om te garneren

Stapsgewijze handleiding
 

1. Brood weken

  • Snij het oude brood in kleine blokjes van ongeveer één centimeter. Doe deze in een kom en giet de lauwwarme melk eroverheen. Laat dit een kwartier weken zodat het brood zacht wordt maar niet papperig.

2. Spek en ui bakken

  • Verhit een klontje boter in een pan en bak het spek licht krokant. Voeg dan de gesnipperde ui toe en fruit die glazig. Laat het mengsel iets afkoelen en meng het dan door het geweekte brood.

3. Knödeldeeg maken en vormen

  • Klop de eieren los in een apart schaaltje. Meng deze samen met de gehakte peterselie, zout, peper en eventueel een snuf nootmuskaat door het broodmengsel. Kneed met de hand tot een stevig maar kneedbaar deeg. Laat dit deeg een kwartier rusten.
  • Vorm met vochtige handen 8 stevige knödels. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en laat de knödels voorzichtig in het water zakken. Laat ze op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Ze mogen niet uit elkaar vallen, dus laat het water niet heftig borrelen.

4. Soep maken en serveren

  • Breng de bouillon aan de kook in een aparte pan. Leg in elke kom twee warme knödels en schep daar de hete bouillon over. Bestrooi met wat verse bieslook of peterselie en serveer direct.
Trefwoord Speckknödelsuppe maken