Soep opwarmen lijkt misschien een simpele handeling, maar het vraagt toch om wat aandacht als je de smaak en textuur wilt behouden. Of je nu restjes van gisteren opnieuw op tafel zet of een ingevroren portie tot leven wilt wekken, langzaam verwarmen op middellaag vuur is de sleutel. Door regelmatig te roeren en de soep niet te laten koken, blijven de ingrediënten heel en komt de geur langzaam weer vrij. Zo maak je van een simpele kom soep opnieuw iets warms, vol en troostends.
Een houten lepel of kunststof pollepel om te roeren
Een fornuis of kookplaat
Eventueel een deksel
Ingrediënten
Soep naar keuzebijvoorbeeld linzensoep, kippensoep, groentesoep
Eventueel verse kruidenzout, peper
Stapsgewijze handleiding
Zet een stevige pan op het fornuis en giet de soep erin. Heb je soep uit de koelkast, laat deze dan eerst een paar minuten op kamertemperatuur komen. Dat voorkomt een al te groot temperatuurverschil. Zet dan het vuur aan en blijf erbij.
Roer vanaf het begin goed door, zodat niets aan de bodem vastplakt. Breng de soep rustig tot net onder het kookpunt. Laat het dus niet heftig borrelen, maar zorg dat je kleine belletjes ziet verschijnen aan de zijkanten van de pan.
Een deksel op de pan houden helpt de warmte vasthouden, maar zet het iets schuin zodat stoom kan ontsnappen. Dit voorkomt overkoken en geeft je soep de kans om geleidelijk warm te worden. Proef tussendoor of de soep warm genoeg is en breng eventueel opnieuw op smaak met een beetje zout of verse kruiden.