Ga terug
klein

Hoe rijstmelk maken?

Rijstmelk maken doe je door rijst eerst te koken, daarna te mengen met water en het geheel te pureren tot een gladde drank. Vervolgens zeef je de melk om de pulp te verwijderen. Wat overblijft is een zachte, milde melk die je koud of warm kunt drinken. Je kunt zowel witte als zilvervliesrijst gebruiken, maar de smaak wordt iets anders. Witte rijst geeft een zachtere melk, zilvervliesrijst een nootachtigere.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 50 kcal

Benodigdheden

  • Pan met deksel
  • Blender of sterke staafmixer
  • Zeef of kaasdoek
  • Fles of pot om te bewaren

Ingrediënten
  

  • 100 gram witte rijst
  • 400 milliliter water om te koken
  • 1000 milliliter koud water om te pureren
  • eventueel 1 theelepel vanille-extract
  • eventueel een halve eetlepel honing of ahornsiroop
  • eventueel een halve theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Rijst koken

  • Spoel eerst 100 gram witte rijst onder koud water tot het water helder blijft. Zo verwijder je een deel van het zetmeel, wat de melk minder papperig maakt. Breng de rijst aan de kook met 400 milliliter water en laat op laag vuur zachtjes koken tot de rijst gaar is en al het water is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat daarna volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Rijst pureren en melk maken

  • Doe de afgekoelde rijst in een blender samen met 1000 milliliter koud water. Mix dit op hoge snelheid gedurende minstens 2 minuten, zodat de rijst goed uiteenvalt en je een romige melk krijgt. Als je een extra zachte structuur wil, kun je het mengsel daarna nog zeven door een fijne zeef of kaasdoek. Druk of knijp goed uit zodat je zoveel mogelijk melk opvangt. De pulp kun je bewaren voor andere recepten zoals pannenkoeken of koekjes.
  • Voeg naar smaak een halve theelepel zout toe of een theelepel vanille-extract. Wil je iets meer zoetheid? Dan kun je een halve eetlepel honing of ahornsiroop toevoegen. Maar dat hoeft niet. De melk is van zichzelf al een beetje zachtzoet door de rijst.
  • Giet de rijstmelk in een fles of pot en bewaar afgesloten in de koelkast. Schud goed voor gebruik, want de rijstdeeltjes zakken na een tijdje naar de bodem. Je kunt de melk gebruiken in muesli, havermout, koffie of gewoon als dorstlesser.
Trefwoord Rijstmelk maken