Ga terug
klein

Hoe rendang maken?

Rendang maken begint met het snijden van rundvlees en het maken van een boemboe. Dat is een mengsel van uien, knoflook, gember, kruiden en specerijen dat je fijnmaalt en aanbakt. Daarna voeg je het vlees en de kokosmelk toe, en laat je alles langzaam inkoken. Hoe langer het suddert, hoe intenser de smaak. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je zelf rendang maakt voor vier personen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 Personen
calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • Grote braadpan met dikke bodem
  • Snijplank en scherp mes
  • Keukenmachine of vijzel
  • Spatel of houten lepel

Ingrediënten
  

  • Voor het vlees
  • 800 gram rundvlees bijvoorbeeld sukadelappen of runderstoofvlees
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 200 milliliter water
  • Voor de boemboe kruidenpasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 centimeter verse laos of 1 theelepel laospoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels sambal oelek of 1 rode chilipeper
  • 1 stengel citroengras of 1 theelepel citroengraspoeder
  • 2 blaadjes kaffir limoen optioneel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bruine suiker

Stapsgewijze handleiding
 

1. Bereiding

  • Snij het rundvlees in grove stukken van ongeveer vier centimeter. Je hebt een beetje bite nodig, want het vlees moet langzaam garen en mag niet uit elkaar vallen als draadjesvlees. Zet het vlees even apart.
  • Maak de boemboe. Pel de uien en knoflook, schil de gember en laos en snijd alles in grove stukken. Maal dit samen met de sambal, korianderzaad, komijn, kurkuma, citroengras, zout en suiker tot een pasta. Dit kan met een keukenmachine of in een vijzel als je traditioneel wilt werken. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe om het smeuïger te maken.
  • Verhit de olie in de braadpan en bak de boemboe op middelhoog vuur gedurende vijf tot tien minuten. Blijf goed roeren tot de geuren vrijkomen en de boemboe iets indikt. Voeg dan het vlees toe en bak het kort mee tot alle kanten bruin zijn.
  • Schenk de kokosmelk en het water erbij. Voeg ook de kaffir limoenblaadjes toe als je die gebruikt. Roer alles goed door en breng het aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat het geheel met de deksel op de pan twee tot drie uur zachtjes sudderen. Roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
  • Haal na twee uur de deksel van de pan en laat het zonder deksel verder inkoken. Blijf erbij in de buurt en roer regelmatig. De saus zal langzaam indikken tot een stroperige massa die zich hecht aan het vlees. Dat moment is magisch. Het vlees is dan boterzacht en de smaken zijn diep en krachtig.
Trefwoord Rendang maken