Ga terug
Klein

Hoe pompoenbrood maken?

Bij pompoenbrood maken heb je vooral geduld en een goede aanpak nodig. Het begint bij een stevige basis van bloem, gist en pompoenpuree. Die puree geeft niet alleen smaak, maar ook vocht, waardoor het brood zachter blijft. Het kneden is een belangrijk onderdeel, want zo ontwikkel je de gluten die zorgen voor de elasticiteit van het deeg. Daarna volgt het rijzen: geef het deeg de tijd, want haast wordt altijd afgestraft in de bakkerij.
Gang Brood
Keuken Internationaal
Porties 10 Sneden
calorieën 245 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Deegkrabber
  • Keukenweegschaal
  • Beslagkom voor het rijzen
  • Oven
  • Bakblik of cakevorm

Ingrediënten
  

  • 400 gram bloem
  • 250 gram pompoenpuree gekookte en fijngepureerde pompoen
  • 60 gram suiker
  • 50 milliliter melk lauwwarm
  • 50 gram boter gesmolten
  • 1 zakje gedroogde gist 7 gram
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • een snuf nootmuskaat
  • 1 theelepel zout

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het activeren van de gist. Meng de lauwwarme melk met de suiker en de gist in een klein kommetje en laat dit vijf tot tien minuten staan totdat er belletjes ontstaan. Dit geeft aan dat de gist actief is.
  • Meng in een grote kom de bloem, het zout, de kaneel en de nootmuskaat. Roer dit goed door zodat de specerijen gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Voeg de pompoenpuree, de gesmolten boter en het ei toe aan het bloemmengsel. Giet daarna ook het gistmengsel erbij. Kneed dit tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Het deeg moet elastisch aanvoelen en niet meer kleven.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het ongeveer een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
  • Druk na het rijzen de lucht voorzichtig uit het deeg. Vorm het deeg tot een brood of verdeel het in een cakevorm. Laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
    Punt 1

2. Brood bakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak het brood in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt, zodat de structuur zich kan zetten.
Trefwoord Pompoenbrood maken