Een pastataart maken doe je door gekookte pasta af te wisselen met lagen saus, groenten en kaas, en dat geheel in een ingevette springvorm op te bouwen. Daarna gaat hij in de oven zodat alles stevig wordt en je mooie punten kunt snijden. Het is handig als je de saus iets dikker maakt dan normaal, zodat de taart stevig blijft.
Breng ruim water aan de kook en kook de penne of rigatoni beetgaar. Niet helemaal gaar koken, want de pasta gaart nog na in de oven. Giet af en spoel kort koud af. Laat uitlekken.
2. Saus maken
Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Schil de wortel en rasp grof. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui samen met de wortel een paar minuten. Voeg daarna de knoflook toe. Voeg het gehakt toe en bak rul. Roer dan de tomatenpuree erdoor en bak dit kort mee voor wat extra smaak. Voeg daarna de gepelde tomaten toe, prak ze een beetje met een lepel en laat de saus tien minuten sudderen. Breng op smaak met oregano, paprikapoeder, zout en peper.
3. Bakken
Vet de springvorm goed in. Begin met een laagje pasta op de bodem. Schep daarop een deel van de saus. Ga zo door met laagjes tot alles op is. Eindig met een laag saus. Druk alles goed aan met een lepel.
Klop in een kom de eieren los met de melk en roer er de helft van de geraspte kaas door. Giet dit mengsel over de taart en verdeel het gelijkmatig. Strooi de rest van de kaas eroverheen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet de pastataart ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven tot hij stevig is en de bovenkant goudbruin. Laat tien minuten rusten voor je hem uit de vorm haalt. Snij in punten en serveer warm.