Hoe Paella van de BBQ grillen?
Paella van de BBQ grillen doe je niet zomaar in vijf minuten, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. Je gebruikt een speciale paellapan of een gietijzeren pan die tegen de hitte kan. Zorg voor een gelijkmatige warmteverdeling onder de pan. Je bouwt de barbecue het liefst op met twee zones: een directe hittezone voor het aanbraden van ingrediënten en een indirecte zone om rustig te laten garen. De paella begint met een geurige basis van ui, knoflook en paprika, waarna je laag voor laag alles toevoegt. Blus af met bouillon, sluit de deksel van de barbecue en laat het geheel langzaam gaar worden zonder te roeren. De onderste laag rijst moet licht krokant worden: dát is waar je het voor doet.
Voorbereiding 20 minuten min
Bereiding 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Porties 4 Personen
calorieën 158 kcal
Barbecue met deksel (houtskool of gas)
Grote paellapan of gietijzeren pan van minimaal 30 centimeter doorsnee
Houtskool of briketten indien van toepassing
Hout of rookhout (optioneel)
Hittebestendige tang en lepel
Aluminiumfolie (voor het afdekken indien nodig)
- 250 gram paellarijst bijvoorbeeld bomba of calasparra
- 2 kipdijen in stukjes
- 150 gram chorizo in plakjes
- 150 gram gamba’s gepeld en schoongemaakt
- 150 gram zalmfilet in grove stukken
- 1 rode paprika in reepjes
- 1 gele paprika in reepjes
- 2 tomaten ontveld en in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 750 milliliter kippenbouillon
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 0,2 gram saffraan een klein zakje
- 1 citroen in partjes
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie om in te bakken
Bereiding
Verhit wat olijfolie in de pan en bak eerst de stukjes kip rondom bruin. Voeg daarna de chorizo toe en bak deze kort mee. Haal kip en chorizo even uit de pan en zet opzij.
Doe nu opnieuw een scheut olijfolie in de pan en bak de ui met knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de paprika toe en bak die een paar minuten mee. Strooi het gerookte paprikapoeder erbij, doe de tomaten erbij en laat het geheel wat inkoken.
Voeg nu de rijst toe en roer goed zodat alle korrels olie en smaak opnemen. Leg de kip en chorizo terug in de pan en giet de warme bouillon erbij. Roer even door en strooi de saffraan erin. Zorg dat de rijst mooi verdeeld is, maar vanaf dit moment roer je niet meer.
Leg de gamba’s en stukjes zalm bovenop en sluit de deksel van de barbecue. Laat de paella nu op indirect vuur rustig garen. Dit duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Controleer tussendoor of de rijst gaar is en of de bouillon goed is opgenomen. Eventueel dek je de pan af met aluminiumfolie als het te hard gaat. Aan het einde strooi je er verse peterselie over en serveer je met partjes citroen.
Trefwoord Paella van de BBQ