Hoe Oma’s gehaktballen maken?
Oma’s gehaktballen maken begint met goed gehakt. Niet van dat droge spul, maar half-om-half. Dan pak je een paar sneetjes witbrood en laat die in melk weken tot ze zompig zijn. Ui erbij, eitje, mosterd, nootmuskaat, wat peper en zout. Alles in een grote kom, en dan met je handen kneden. Geen vork, geen machine. Gewoon zelf doen. Je voelt vanzelf wanneer het goed is.
Dan rol je er ballen van. Niet te klein, niet te groot. Gewoon zoals jij denkt dat goed is. En dan in de boter. Niet te heet, want dan verbranden ze. Rustig aan, rondom bruin bakken. Daarna even eruit, jus maken met wat bloem en water, en dan gaan ze terug in de pan. Deksel erop, vuur laag, en dan laat je ze lekker een uurtje sudderen. Meer hoef je niet te doen.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 43 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 3 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 260 kcal
- 500 gram half-om-half gehakt
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 100 milliliter melk
- 1 grote ui
- 1 ei
- 2 theelepels grove mosterd
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel zout
- Zwarte peper naar smaak
- 30 gram roomboter
- 1 eetlepel bloem
- 250 milliliter warm water
1. Voorbereiding
Doe het brood in een diep bord, giet de melk erover en laat het weken tot het helemaal zacht is. Snipper de ui fijn. Knijp het brood een beetje uit en doe het samen met het gehakt, de ui, het ei, mosterd, nootmuskaat, zout en peper in een kom. Met je handen mengen. Rustig. Niet te lang, niet te kort. Gewoon net zolang tot alles goed verdeeld is.
2. Gehaktballen draaien en bakken
Draai er vier ballen van. Of zes, als je ze wat kleiner wilt. Laat ze even rusten op een bord. Boter in de pan, ballen erin, en aan alle kanten bruin bakken. Niet te hard, laat ze rustig garen. Als ze mooi bruin zijn, haal je ze eruit.
Doe de bloem in het bakvet en roer goed los. Voeg beetje bij beetje warm water toe en roer tot er een gladde jus ontstaat. Ballen terug in de pan, deksel erop, vuur laag. Laat ze zeker 45 minuten zachtjes sudderen. Langer mag altijd. Af en toe even omdraaien.
Trefwoord Oma's gehaktballen maken