Hoe kwetsen ketchup maken?
Kwetsen ketchup maken begint met het zacht laten garen van de kwetsen samen met ui, knoflook en kruiden, waarna je alles tot een gladde saus pureert. Door het geheel rustig te laten inkoken, concentreer je de smaken en krijg je diepte in de saus die met niets te vergelijken is. Het proces lijkt eenvoudig, maar zoals bij alle sauzen komt het aan op timing, temperatuurbeheersing en proeven, proeven, proeven.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 35 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Bijgerecht
Keuken Duits
Porties 4 Personen
calorieën 129 kcal
Grote kookpan met dikke bodem
Snijplank en scherp koksmes
Houten lepel of pollepel
Staafmixer of blender
Weckpotten of glazen flessen
- 800 gram rijpe kwetsen
- 200 gram sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 150 gram rietsuiker
- 200 milliliter rode wijnazijn
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel gemalen piment
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper uit de molen
- 1 eetlepel olijfolie
2. Kwetsenketchup maken
Zet de pan op middelhoog vuur en verhit de olijfolie. Fruit hierin de sjalotten en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de kwetsen toe en roer rustig om. Laat ze even meebakken zodat de suikers licht karamelliseren.
Blus af met de rode wijnazijn en voeg de suiker en specerijen toe. Laat dit zachtjes pruttelen op laag vuur, minimaal 30 minuten, tot de kwetsen uit elkaar vallen.
Pureer het mengsel met een staafmixer of blender tot een gladde saus. Proef en corrigeer de smaak met extra zout, peper of eventueel nog een scheut azijn.
Laat de saus nog wat inkoken tot de gewenste dikte. Schep de ketchup daarna direct in schone potten of flessen en sluit goed af.
Trefwoord Kwetsen ketchup maken