Ga terug
Klein

Hoe kruidenboter maken?

Kruidenboter maken is eenvoudiger dan je denkt, maar het draait om precisie. Begin met boter die zacht genoeg is om te mengen, maar niet zo slap dat ze olieachtig wordt. De truc is om de boter op tijd uit de koelkast te halen, zo’n half uur tot een uur voor gebruik. Gebruik bij voorkeur roomboter van goede kwaliteit, want dat proef je echt terug.
Voorbereiding 20 minuten
Koud laten worden 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 701 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom van glas of roestvrij staal
  • Houten lepel of rubberen spatel
  • Koksmes en snijplank
  • Vershoudfolie of bakpapier
  • Kleine garde (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel verse peterselie zeer fijngehakt
  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel citroenrasp
  • Snufje zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Stapsgewijze handleiding
 

  • Leg de boter in de mengkom en druk die met de achterkant van de lepel zacht tot een romige massa. Voeg daarna de fijngehakte kruiden toe. Werk rustig, alsof je een mousse opklopt, zodat de boter luchtig blijft. Voeg vervolgens de knoflook, het zout, de peper en de citroenrasp toe. Meng alles goed tot je een egale, kruidige boter hebt.
  • Gebruik je handen (met handschoenen als je wilt) om de boter te vormen, want door de warmte van je handen mengt alles nog beter en wordt de structuur homogeen. Zorg er wel voor dat de boter niet te warm wordt.
  • Leg daarna een stuk vershoudfolie of bakpapier op het werkblad. Schep de boter erop en rol deze op als een stevige cilinder. Draai de uiteinden dicht, alsof je een worst maakt. Leg de rol minimaal een uur in de koelkast zodat de boter hard kan worden.
  • Wil je hem direct serveren, dan kun je hem ook in een schaaltje doen en meteen gebruiken. Serveer de kruidenboter bij warm vlees, gegrilde groenten of gewoon op een stuk knapperig stokbrood.
    Punt 1

Notities

Een tip: als je de boter een beetje opschuimt met een garde voordat je hem op smaak brengt, wordt hij luchtiger en smeert hij makkelijker uit.
Trefwoord Kruidenboter maken