Hoe kersen ijs maken?
Kersen ijs maken begint met een klassieke custardbasis. Je verwarmt melk, room en suiker tot net onder het kookpunt, zodat de suiker volledig oplost. Daarna klop je eidooiers luchtig en giet je voorzichtig een deel van het warme mengsel erbij om de eieren te temperen. Vervolgens gaat alles terug in de pan en verwarm je het rustig tot de massa licht bindt. Daarna meng je de kersenpuree erdoor, laat je het geheel afkoelen en draai je het in de ijsmachine tot een glad en romig ijs.
Voorbereiding 30 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Nagerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Liter
calorieën 140 kcal
- 400 gram ontpitte kersen vers of diepvries, ontdooid
- 200 milliliter volle melk
- 300 milliliter slagroom
- 150 gram kristalsuiker
- 4 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
- Optioneel: 1 eetlepel kersenlikeur of marasquin
1. Voorbereiding
Ontpit de kersen en doe ze in een pan met een eetlepel suiker en het citroensap. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het ongeveer tien minuten pruttelen tot de vruchten zacht zijn. Pureer met een blender of staafmixer tot een glad mengsel. Wil je een fluweelzachte textuur, duw de puree dan door een fijne zeef. Laat volledig afkoelen.
2. De custardbasis maken
Verwarm de melk, slagroom en resterende suiker in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop ondertussen de eidooiers luchtig in een kom. Giet langzaam een scheut van het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Giet dit terug in de pan en verwarm al roerend op laag vuur tot het licht indikt. De juiste dikte herken je als de massa aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
Haal de pan van het vuur en meng de kersenpuree en het vanille-extract door de custard. Roer goed tot alles egaal is. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur, dek af en zet minstens vier uur in de koelkast om volledig koud te worden.
3. Draaien in de ijsmachine
Trefwoord Kersen ijs maken