Hoe cheesecake in een glas met framboos maken?
Bij cheesecake in een glas met framboos maken werk je anders dan bij een klassieke cheesecake, omdat je geen binding uit de oven hebt. De binding komt hier uit de room, de roomkaas en de tijd die het geheel krijgt om te rusten. Je bouwt lagen op, afgewisseld tussen crunch, room en fruit, waarbij elke laag iets toevoegt aan de smaak. De techniek lijkt een beetje op het opbouwen van een laagjesdessert in de koude keuken. Het draait om luchtig spatelen, rustige lagen opbouwen en de room niet overwerken zodat de structuur mooi soepel blijft.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 0 minuten min
Opstijven 1 uur uur
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Personen
calorieën 477 kcal
- 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
- 200 gram slagroom
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram frambozen vers
- 120 gram koekjes naar keuze
- 50 gram roomboter gesmolten
- Een paar druppels citroensap
1. Voorbereiding
Pak een mengkom en verkruimel de koekjes met de hand of met een deegroller voor een mooie grove crunch. Meng de kruimels met de gesmolten roomboter tot een mengsel dat een beetje blijft plakken wanneer je het tussen je vingers drukt. Laat dit kort opstijven zodat het niet te warm is wanneer je het in de glazen doet.
Neem een ruime kom en klop de roomkaas met de fijne kristalsuiker tot een glad geheel. Voeg de vanille toe en meng rustig door. Klop in een aparte kom de slagroom tot zachte pieken, alsof je net voor de stijfheid zit die je ook gebruikt bij een luchtige mousse. Spatel de slagroom voorzichtig door de roomkaas heen. Door te spatelen in plaats van te roeren behoud je luchtigheid, wat de cheesecake laag veel zachter maakt.
Was de frambozen voorzichtig en laat ze goed uitlekken. Voor extra smaak kun je er een paar pletten met een vork zodat je een soort frisse pulp krijgt die mooi mengt met de hele frambozen. Een chef tip is om een paar druppels citroensap toe te voegen zodat de smaak net iets strakker wordt.
2. Opbouwen van de glazen, rusten en serveren
Zet vier glazen klaar. Begin met een laag koekkruimels. Druk dit heel licht aan, niet te stevig, zodat het nog wat crumble effect behoudt. Schep daarna een royale laag van de cheesecake room erover. Verdeel daarboven de frambozen, afgewisseld met een klein beetje pulp voor extra kleur en frisheid. Herhaal dit tot je glas gevuld is, maar zorg dat de bovenste laag room is zodat de frambozen die je bovenop legt mooi zichtbaar blijven.
Zet de glazen minstens één uur in de koelkast zodat de lagen kunnen settelen. Dit geeft ook de smaak de kans om voller te worden. Serveer koud en werk vlak voor het serveren af met een paar hele frambozen.
Trefwoord Cheesecake in een glas met framboos