Hoe bruine kandijsuiker maken?
Bruine kandijsuiker maken doe je met gewone kristalsuiker en een beetje water, en optioneel wat melasse of donkere stroop om de kleur en smaak te verdiepen. Je kookt de suikerstroop tot die precies goed is en laat deze langzaam kristalliseren. Door het proces goed in de hand te houden, krijg je die karakteristieke grote brokken kandij.
Voorbereiding 30 minuten min
Bereiding 15 minuten min
Wachten 15 uur uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 400 kcal
- 300 gram kristalsuiker
- 100 milliliter water
- 1 eetlepel melasse of donkere stroop optioneel, voor meer kleur en smaak
- halve theelepel citroensap helpt kristallisatie sturen
1. Suikerstroop koken
Doe de suiker en het water in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Roer niet, maar laat de suiker vanzelf oplossen. Voeg als je wilt de melasse of stroop toe voor een donkere kleur. Voeg het citroensap toe zodra het mengsel begint te koken.
Laat de siroop koken tot ongeveer 145 graden Celsius (hard crack stadium). Je ziet de kleur veranderen en het aroma wordt rijker. Roer niet, maar houd het goed in de gaten. Zet daarna het vuur uit.
2. Storten en laten afkoelen
2. Brokken maken
Na ongeveer 12 uur is de suiker hard geworden. Je kunt de plak nu voorzichtig breken met een vork of mes in grove stukken.
Laat de brokken een dag of twee drogen aan de lucht. Daarna kun je ze luchtdicht bewaren.
Trefwoord Bruine kandijsuiker maken