Ga terug
klein

Hoe bapao stomen?

Bapao stomen doe je het beste boven een pan met zacht kokend water. Je gebruikt een rijstmand of bamboemand, liefst met twee lagen als je meerdere broodjes tegelijk wilt stomen. Leg onderin de mand een stukje bakpapier of een koolblad, zodat de broodjes niet blijven plakken. Breng in een pan water aan de kook, zet de mand erop en zorg dat de bodem van de mand het water niet raakt. Doe de deksel op de mand en laat de bapao’s in vijftien tot twintig minuten gaar stomen. Gebruik je kant-en-klare bapao? Die zijn meestal al gaar, dus twaalf tot vijftien minuten is dan voldoende om ze goed warm te krijgen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 Personen
calorieën 260 kcal

Benodigdheden

  • bamboemand of rijstmand
  • pan met passend formaat
  • bakpapier of koolbladeren
  • Grote mengkom
  • schone theedoek
  • lepel

Ingrediënten
  

  • Voor het deeg
  • 500 gram tarwebloem
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Voor de vulling
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 0,5 eetlepel oestersaus
  • 0,5 theelepel gemalen koriander
  • snufje witte peper

Stapsgewijze handleiding
 

1. Het deeg maken

  • Meng de gist met het lauwwarme water en de suiker in een kom. Laat dit vijf minuten staan tot het licht schuimt. Doe de bloem in een grote mengkom, voeg het gistmengsel toe, samen met het zout en de olie. Kneed dit stevig tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of in een keukenmachine. Laat het deeg dan minstens een uur rijzen op een warme plek, afgedekt met een vochtige doek.

2. De vulling maken

  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe er ketjap, oestersaus, koriander en peper bij. Laat het nog even zachtjes bakken tot het vocht grotendeels verdampt is. Laat daarna afkoelen.

3. De broodjes vullen

  • Verdeel het deeg in twaalf stukken. Maak van elk stuk een bolletje en druk die plat tot een schijf. Leg een lepel vulling in het midden en vouw het deeg dicht tot een bol. Knijp goed dicht zodat de vulling er niet uitloopt. Leg elk broodje op een stukje bakpapier.

4. Laat de broodjes rusten

  • Leg de gevulde broodjes in de rijstmand op het bakpapier of koolblad. Laat ze nog eens dertig minuten rijzen met de deksel op de mand, terwijl je het water alvast aan de kook brengt.

5. Stomen

  • Zet de mand boven het kokende water. Zorg dat er geen water tegen het deeg komt. Laat de bapao’s vijftien tot twintig minuten stomen met de deksel op de mand. Haal ze er daarna voorzichtig uit met een tang of spatel.

Kant-en-klare bapao?

  • Die koop je in de supermarkt of toko. Je hoeft ze alleen nog maar te stomen. Leg ze bevroren of ontdooid in de rijstmand en stoom ze zoals hierboven. Bevroren broodjes hebben een paar minuten extra nodig.
Trefwoord Bapao stomen