Ga terug
klein

Hoe amandelmeel maken?

Amandelmeel maken begint met kiezen wat voor amandelen je gebruikt. Ik gebruik meestal blanke amandelen als ik een neutraal, zacht meel wil. Met bruine amandelen krijg je meer smaak, maar ook een andere kleur. De structuur hangt af van hoe lang je maalt en of je zeeft. Het hele proces kost maar een paar minuten, maar het loont echt om het zelf te doen.
Gang Overig
Keuken Internationaal
Porties 500 Gram
calorieën 632 kcal

Benodigdheden

  • keukenmachine of hakmolen met scherp mes
  • Fijne zeef
  • Kom
  • luchtdichte bak of glazen pot
  • eventueel een handdoek als je gaat blancheren

Ingrediënten
  

  • 500 gram amandelen blank of met vlies

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Als je amandelmeel wilt maken van blanke amandelen, kun je ze kant en klaar kopen. Heb je bruine, ongepelde amandelen? Dan kun je ze eerst blancheren. Breng een pan water aan de kook, doe de amandelen erin, laat ze 1 minuut koken en giet ze dan af. Spoel koud na. Daarna kun je met je vingers de schilletjes er zo afwrijven. Laat ze goed drogen, minstens 24 uur op een droge theedoek, anders wordt je meel plakkerig.

2. Malen

  • Doe de droge amandelen in je keukenmachine. Maal in korte pulsen van een paar seconden, zodat de olie zich niet te snel vrijmaakt. Zo voorkom je dat het een pasta wordt. Schraap tussendoor even de randen los en maal tot je een fijn poeder hebt. Dit duurt meestal 1 tot 2 minuten in totaal.

3. Zeven

  • Giet het meel in een fijne zeef boven een kom. Wat niet door de zeef valt, kun je nogmaals malen of gebruiken als amandelgries in brood of granola. Het gezeefde meel is meteen klaar voor gebruik.

4. Bewaren

  • Doe het meel in een goed afsluitbare glazen pot of bewaarbus. Laat het niet te lang openstaan, want dan trekt het vocht aan en bederft het sneller.
Trefwoord Amandelmeel maken