Ga terug
Klein

Hoe aardappel wortel pannenkoekjes met kruidendip maken?

Het bereiden van aardappel wortel pannenkoekjes met kruidendip vraagt om een goede mise-en-place. Rasp de groenten zo fijn mogelijk, knijp ze uit in een theedoek en meng ze met eieren, bloem en specerijen. Vorm kleine koekjes en bak ze op middelhoog vuur in wat olie of boter. De kruidendip maak je op basis van yoghurt of zure room, aangevuld met verse kruiden, een beetje citroensap en zout en peper naar smaak.
Gang Luchgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 295 kcal

Benodigdheden

  • grove rasp
  • theedoek of schone keukendoek
  • Mengkom
  • koekenpan of gietijzeren pan
  • Spatel
  • kom voor de dip

Ingrediënten
  

Voor de pannenkoekjes

  • 500 gram aardappelen
  • 300 gram wortelen
  • 2 eieren
  • 60 gram bloem
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout en versgemalen peper
  • olie of boter om te bakken

Voor de kruidendip

  • 250 gram volle yoghurt of zure room
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • snufje zout en peper

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Schil de aardappelen en wortelen en rasp ze grof. Doe het mengsel in een theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Dit voorkomt dat de pannenkoekjes te nat worden.
  • Hak de ui fijn en meng deze met de uitgeknepen groenten in een grote kom. Voeg de eieren toe en klop ze erdoor. Strooi de bloem erover en breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Roer alles goed door zodat er een samenhangend beslag ontstaat.
    Punt 1

2. Bakken

  • Verhit een koekenpan met een scheut olie of een klontje boter. Schep telkens een kleine lepel van het mengsel in de pan en druk het licht plat met de spatel. Bak de pannenkoekjes aan beide zijden 3 tot 4 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg ze op keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
    Punt 2

3. Kruidendip maken

  • Maak ondertussen de kruidendip door de yoghurt of zure room in een kom te mengen met citroensap, peterselie, bieslook, zout en peper. Proef en pas eventueel aan.
  • Serveer de pannenkoekjes warm met de frisse kruidendip ernaast.
    Punt 3

Notities

Bak niet te veel pannenkoekjes tegelijk in de pan. Overvolle pannen zorgen ervoor dat de temperatuur daalt en je pannenkoekjes meer stoven dan bakken. Werk liever in batches, zodat je die gewenste krokante korst behoudt.
Trefwoord Aardappel wortel pannenkoekjes met kruidendip maken