Hoelang zwarte bonen koken?
Zwarte bonen koken, waarbij deze bonen een relatief lange kooktijd hebben, tenzij je een snelkookpan gebruikt. Zonder voorweken kunnen ze soms wel 2 uur nodig hebben. Maar als je ze een nachtje laat weken, verkort dat de kooktijd aanzienlijk, meestal tot ongeveer 60 minuten. Tijdens het koken is het belangrijk om regelmatig te proeven en de bonen goed in de gaten te houden, zodat ze niet kapot koken. Goed gaar betekent zacht van binnen, maar niet uit elkaar gevallen.
[wp_ad_camp_1]
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Weken 12 uur uur
Totale tijd 13 uur uur 30 minuten min
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 106 kcal
grote kom om te weken
Zeef
Grote kookpan met deksel
Pollepel of houten lepel
- 250 gram gedroogde zwarte bonen
- 1,5 liter water
- 1 laurierblad optioneel
- 1 theelepel zout toevoegen na het koken
1. Weken
Spoel de zwarte bonen grondig af onder koud stromend water. Doe ze in een grote kom en voeg ruim water toe, minimaal het dubbele van het volume bonen. Laat ze 12 uur weken op kamertemperatuur. Gooi het weekwater daarna weg en spoel de bonen nogmaals af.
2. Koken
Doe de geweekte bonen in een grote pan en voeg 1,5 liter vers water toe. Voeg eventueel een laurierblad toe voor wat extra smaak. Breng alles aan de kook zonder deksel. Als het water kookt, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de bonen rustig koken voor ongeveer 60 tot 75 minuten. Roer af en toe door, proef na 50 minuten of ze al zacht zijn.
Zodra de bonen gaar zijn, giet je ze af in een zeef. Laat ze een paar minuten uitdampen. Voeg dan pas het zout toe en meng het rustig door de warme bonen. Door het zout pas op het einde toe te voegen, blijven de bonen mooi zacht van binnen.
[wp_ad_camp_1]
Trefwoord UZWarte bonen koken