Ga terug
klein

Hoelang witte kool koken?

Witte kool koken, daarbij moet de kool wel eerst in reepjes of kleine stukken gesneden worden. Vervolgens kook je de kool ongeveer 10 tot 12 minuten in ruim kokend water met een snufje zout. Wil je de kool iets steviger, kook hem dan maximaal 8 minuten. Wil je juist een zachtere structuur, kook de kool dan ongeveer 15 minuten. Proef tussendoor gerust even om te controleren of de kool de gewenste gaarheid heeft bereikt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 27 kcal

Benodigdheden

  • Een grote kookpan
  • Een snijplank
  • Een scherp mes
  • Vergiet of zeef

Ingrediënten
  

  • 1 witte kool ongeveer 800 gram
  • 2 theelepels zout
  • Een klontje roomboter ongeveer 25 gram
  • Een halve theelepel nootmuskaat
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiden

  • Het bereiden van witte kool is echt eenvoudig. Begin door de buitenste bladeren van de witte kool te verwijderen. Deze bladeren kunnen soms taai zijn of beschadigingen vertonen. Snij daarna de kool in vieren en verwijder de harde kern in het midden van elk stuk. Vervolgens snijd je de kool in smalle reepjes of blokjes, net wat je zelf lekker vindt.

2. Koken

  • Breng vervolgens in een grote pan ruim water aan de kook en voeg twee theelepels zout toe. Zodra het water kookt, voeg je de gesneden kool toe en laat je het geheel zo'n 10 tot 12 minuten zachtjes koken. Controleer tussendoor of de kool gaar genoeg is door een stukje te proeven. Wanneer de kool gaar is, giet je deze af in een vergiet of zeef.
  • Na het afgieten doe je de kool terug in de pan. Voeg het klontje roomboter, de nootmuskaat en wat versgemalen zwarte peper toe en roer goed door totdat de boter gesmolten is en de kruiden goed verdeeld zijn. Serveer de gekookte witte kool direct, zodat de smaak en textuur optimaal blijven.
Trefwoord Witte kool koken