Ga terug
klein

Hoelang waterkers koken?

Waterkers koken duurt niet lang. De blaadjes en stelen zijn dun en kwetsbaar, dus je hoeft het maar heel kort in heet water te leggen. Meestal is 2 tot 3 minuten koken voldoende. Het is belangrijk dat je de waterkers daarna direct afgiet en even naspoelt met koud water of in een vergiet laat uitlekken, zodat het niet doorgaart en z’n kleur behoudt. Zo blijft het lekker frisgroen en licht knapperig.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Groenten
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 11 kcal

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Vergiet
  • Houten lepel
  • Snijplank
  • Mes

Ingrediënten
  

  • 300 gram verse waterkers
  • 1 liter water
  • 5 gram zout
  • eventueel 10 gram boter of 15 milliliter olijfolie
  • optioneel: 1 teen knoflook fijngesneden

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Er zit vaak wat zand tussen de stelen, dus ik spoel ze altijd twee tot drie keer grondig in een grote bak water. Daarna laat ik de waterkers goed uitlekken in een vergiet. Eventueel kun je de dikkere stelen een stukje inkorten, maar dat hoeft niet per se.

2. Koken

  • Breng in een grote pan ongeveer 1 liter water aan de kook en voeg het zout toe. Zodra het water kookt, doe je de waterkers in de pan. Laat het 2 tot 3 minuten koken, terwijl je af en toe met een houten lepel roert. De blaadjes slinken snel en krijgen een diepgroene kleur.
  • Giet de waterkers direct af in een vergiet. Je kunt het even naspoelen met koud water als je de garing wilt stoppen, maar dat is optioneel. Laat het goed uitlekken en schep het dan in een schaal. Als je wilt, roer je er nog wat boter of olijfolie doorheen, samen met wat fijngehakte knoflook. Serveer direct.
Trefwoord Waterkers koken