Ga terug
Klein

Hoelang varkensfilet bakken?

Varkensfilet bakken vraagt vooral om een beetje gevoel en aandacht. Afhankelijk van de dikte van het stuk heb je meestal tussen de twaalf en zestien minuten nodig in een braadpan om de kern zacht en sappig te houden. Varkensvlees wil je gaar hebben, maar niet te droog, dus een combinatie van eerst aanbraden en daarna rustig doorgaren werkt meestal het beste.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Rusttijde 5 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 128 kcal

Benodigdheden

  • Braadpan met deksel
  • Houten lepel
  • Vleestang
  • Snijplank
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • Varkensfilet ongeveer 600 gram
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Boter 40 gram
  • Olijfolie 30 milliliter
  • Knoflook 2 tenen
  • Tijm 2 takjes
  • Bouillon 100 milliliter

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Haal de varkensfilet ongeveer twintig minuten voor het bakken uit de koelkast zodat het vlees op temperatuur komt. Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf het licht in met zout en peper. Hierdoor krijg je een mooiere korst en trekt het zout beter in het vlees.
    Punt 1

2. Bakken

  • Zet de braadpan op middelhoog vuur en laat de boter samen met de olijfolie warm worden. De olie zorgt dat de boter minder snel verbrandt. Zodra het vet begint te bruisen leg je de varkensfilet in de pan. Je hoort een zachte sissende toon, dat is precies goed.
  • Bak het vlees aan alle kanten rustig bruin. Gebruik een vleestang en neem de tijd om elke zijde mooi kleur te geven. De braadpan helpt hierbij, omdat hij de warmte gelijkmatig vasthoudt. Als het vlees overal een lichte korst heeft voeg je de knoflook en de tijm toe voor extra aroma.
  • Zet het vuur lager en schenk de bouillon langs de rand van de pan zodat de korst niet los spoelt. Doe het deksel op de pan en laat het vlees ongeveer tien minuten zachtjes garen. Af en toe kun je het vlees een beetje bedruipen met het vocht. Dat houdt het mals.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het op een snijplank. Dek het losjes af met aluminiumfolie, zodat het ongeveer vijf minuten kan rusten. Snij het daarna in mooie plakken en serveer met de jus uit de pan. Deze jus kun je nog even op smaak brengen door hem kort in te koken of een kleine klont boter toe te voegen voor een zachtere glans.
    Punt 2
Trefwoord Varkensfilet bakken