Ga terug
klein

Hoelang sushirijst koken?

Sushirijst koken doe je stap voor stap. Begin altijd met het goed wassen van de rijst, en spoel de risjt goed, bij voorkeur meerdere keren. Dit voorkomt viezigheid die meestal tussen de rijst zit, en dus weggewaasen moet worden.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Weken 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Pasta en rijst
Keuken Aziatisch
Porties 4 Personen
calorieën 353 kcal

Benodigdheden

  • Pan met dikke bodem met goed sluitende deksel
  • Brede houten kom (of plastic, maar geen metaal)
  • Houten spatel of rijstlepel
  • Theedoek

Ingrediënten
  

  • 300 gram sushirijst
  • 360 milliliter koud water
  • Voor het azijnmengsel
  • 60 milliliter rijstazijn
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kristalsuiker

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Doe de sushirijst in een ruime kom en spoel deze met koud water. Roer met je hand door de rijst, giet het water af en herhaal dit vijf tot zes keer tot het water helder is. Laat de rijst dan 30 minuten in schoon water weken.

2. Bereiden

  • Na het weken giet je de rijst af en doe je hem in een pan met dikke bodem. Voeg de juiste hoeveelheid water toe: op 300 gram sushirijst komt 360 milliliter koud water. Doe een deksel op de pan. Zet de pan op hoog vuur en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je de rijst 10 minuten zachtjes koken zonder de deksel op te tillen.
  • Na deze 10 minuten zet je het vuur uit en laat je de rijst nog eens 15 minuten staan met de deksel erop. Daarna schep je de rijst over in een brede kom, het liefst van hout, en meng je voorzichtig het azijnmengsel erdoor. Gebruik een houten spatel en maak snijdende bewegingen, zodat de rijst niet breekt. Laat de rijst daarna nog 10 minuten afkoelen voor je hem verwerkt.
Trefwoord Sushirijst koken