Hoelang stoofpeertjes koken?
De kooktijd van stoofpeertjes hangt af van de soort peer en hoe zacht je ze wilt hebben. Gemiddeld duurt dit 40 tot 60 minuten op een zacht vuur. Tijdens het koken nemen de peren langzaam de kleur en smaak van het vocht op. Je kunt tussentijds een vork in de peer prikken om te voelen of de structuur zacht genoeg is. Hoe langer je ze kookt, hoe dieper de smaak en hoe zachter de peren worden.
Voorbereiding 25 minuten min
Bereiding 40 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 72 kcal
1 Grote pan met deksel
1 Houten lepel
1 Dunschiller
1 Snijplank
1 Mes
- 8 stoofperen
- 200 gram suiker
- 500 milliliter water
- 250 milliliter rode wijn optioneel, kan ook met bessensap
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 citroen
Schil de stoofperen en laat het steeltje eraan zitten voor een klassieke presentatie. Snij de onderkant een beetje recht zodat ze stevig in de pan blijven staan. Zet de peren rechtop in de pan en voeg het water, de wijn, de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels en de schil van de citroen toe.
Breng het geheel langzaam aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de peren zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer af en toe voorzichtig zodat de peren gelijkmatig in contact komen met het kookvocht. Controleer na ongeveer 40 minuten met een vork of de peren zacht genoeg zijn. Serveer de stoofpeertjes warm of koud, afhankelijk van het gerecht waar je ze bij wilt geven.
Trefwoord Stoofpeertjes koken