Ga terug

Hoelang spitskool koken?

Wanneer mensen mij vragen hoe lang spitskool moet koken, zeg ik altijd dat het afhangt van de structuur die je wilt. De meeste mensen houden van ongeveer 5 tot 8 minuten koken voor een licht knapperige beet. Maar als je de groente heel zacht wilt hebben, bijvoorbeeld voor stamppot of puree, kun je richting de 10 minuten gaan. Zelf proef ik altijd even tussendoor. De smaak blijft fris, maar de structuur verandert snel, dus even opletten is wel handig.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 8 minuten
Totale tijd 28 minuten
Gang Groenten
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 19 kcal

Benodigdheden

  • 1 Snijplank
  • 1 Koksmes
  • 1 middelgrote pan
  • 1 Vergiet

Ingrediënten
  

  • 1 spitskool van ongeveer 700 tot 800 gram
  • 1 liter water
  • 1 snuf zout
  • Eventueel 20 gram roomboter of 20 milliliter olijfolie voor later toevoegen

Stapsgewijze handleiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij de spitskool eerst in de lengte doormidden, zodat je de harde kern goed ziet. Die kern snij je eruit, omdat die wat taaier is en minder prettig om te eten. Daarna snij je de kool in reepjes. Maak de reepjes niet te dun, anders worden ze tijdens het koken snel te slap. Spoel de kool kort af met koud water.
    Punt 1

2. Koken

  • Zet een middelgrote pan op het vuur en breng 1 liter water met een snuf zout aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de spitskool toe. De kool zakt vanzelf iets in zodra het zacht wordt. Roer het af en toe om zodat alles gelijkmatig gaart.
  • Laat de spitskool vervolgens 5 tot 8 minuten koken. Proef een reepje om de juiste structuur te bepalen. Giet de kool af in een vergiet. Als ik het serveer bij aardappelen of vlees, roer ik er vaak nog 20 gram roomboter doorheen. Dat geeft een zachte smaak en maakt de kool net iets voller. Je kunt ook 20 milliliter olijfolie toevoegen voor een lichtere variant.
    Punt 2
Trefwoord Spitskool koken