Hoelang runderlappen bakken?
Runderlappen bakken doe je door het vlees rustig te garen. Je bakt ze eerst aan voor een mooie bruine kleur, maar het echte werk gebeurt daarna, als je ze in vocht laat sudderen. Dat duurt niet tien minuten, maar eerder tweeënhalf tot drie uur. Pas dan valt het vlees uit elkaar als je er met een vork in prikt. Hoe lang precies, hangt af van de dikte van de lappen en je eigen pan en fornuis. Maar het belangrijkste is: neem de tijd. Goed rundvlees laat zich niet haasten.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 2 uur uur 45 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 279 kcal
- 4 runderlappen van ongeveer 200 gram per stuk
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 grote uien in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 600 milliliter runderbouillon
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
2. Bakken
Verhit de olie in de braadpan en bak het vlees aan beide kanten bruin. Doe dit in porties als je pan niet groot genoeg is, zodat de temperatuur in de pan goed blijft. Haal het vlees uit de pan en leg het even apart.
Fruit de uien in dezelfde pan tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Voeg dan de knoflook toe, roer een halve minuut mee en doe de tomatenpuree erbij. Laat die even meebakken om de zurige smaak wat af te zwakken. Strooi de bloem over het ui-knoflookmengsel en roer dit goed door. Dit zorgt straks voor binding van je saus.
Schenk de bouillon in de pan en roer alles los met de houten lepel. Voeg dan de laurier en kruidnagel toe. Leg de runderlappen terug in de pan. Zorg dat ze voor minstens tweederde onder staan. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur daarna laag en zet het deksel schuin op de pan.
Laat de runderlappen nu minstens tweeënhalf uur zachtjes sudderen. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg eventueel een beetje extra bouillon of heet water toe. Na die tijd moeten de lappen uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt. Haal de laurier en kruidnagel eruit en proef de saus. Breng zo nodig nog op smaak met wat extra zout of peper.
Trefwoord Runderlappen bakken