Voordat we beginnen met roodlof koken, is het handig om te weten hoelang deze groente in de pan moet. Over het algemeen is roodlof in ongeveer 5 tot 7 minuten gaar wanneer je het kookt. Dit is afhankelijk van de grootte van de stukken en hoe zacht je het wilt hebben. Kook je het langer, dan wordt het zachter en iets zoeter, maar ook natter. Wil je liever een knapperige bite? Haal het dan na 4 tot 5 minuten al uit de pan.
1eetlepelcitroensapoptioneel, helpt om de kleur te behouden
25gramboteroptioneel, voor een zachte, romige smaak na het koken
Stapsgewijze handleiding
1. Voorbereiding
Was de roodlof onder koud stromend water en dep de stronkjes droog met een schone doek. Snijd een klein stukje van de onderkant af, maar zorg dat de blaadjes niet loslaten. Wil je minder bittere roodlof? Snijd de stronken doormidden en verwijder de harde kern.
2. Koken
Breng een pan met 1 liter water en een theelepel zout aan de kook. Voeg eventueel een eetlepel citroensap toe om de mooie rode kleur beter te behouden. Doe de roodlof in het kokende water en laat het 5 tot 7 minuten koken. Gebruik een vork om te testen of de roodlof zacht genoeg is naar wens.
3. Afgieten en serveren
Giet de roodlof af met een zeef of schuimspaan en laat het goed uitlekken. Wil je extra smaak? Voeg direct na het afgieten een klontje boter toe en laat het smelten over de warme roodlof. Serveer direct als bijgerecht of verwerk het in een ander gerecht.