Hoelang polenta koken?
Polenta koken heeft tijd nodig. Meestal reken je op zo'n 30 tot 45 minuten koken, afhankelijk van het soort maïsmeel dat je gebruikt. Fijner gemalen meel is sneller gaar, terwijl grovere varianten langer moeten koken voor de korrel echt zacht is. Tijdens het koken is regelmatig roeren belangrijk, zodat het niet aanbrandt of klontert. Gebruik een houten lepel of een stevige garde en blijf erbij, vooral in het begin.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Pasta en rijst
Keuken Duits, Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 365 kcal
- 250 gram grove maïsgriesmeel polenta
- 1 liter water
- 1 theelepel zout
- 20 gram boter
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas optioneel
1. Koken
Breng eerst het water aan de kook in een grote pan. Voeg het zout toe zodra het water kookt. Giet dan langzaam en al roerend het maïsgriesmeel in de pan. Roer krachtig terwijl je het meel toevoegt, om klontjes te voorkomen. Zet daarna het vuur laag, zodat de polenta zachtjes kan pruttelen.
Laat de polenta ongeveer veertig minuten koken. Roer regelmatig, vooral langs de bodem van de pan. Je zult merken dat het mengsel steeds dikker wordt. Proef af en toe of de korrel zacht is en de smaak goed. Als het te dik wordt voordat het gaar is, kun je een beetje heet water toevoegen. Wanneer de polenta gaar is, roer je de boter erdoor en eventueel de geraspte Parmezaanse kaas.
Je kunt de polenta zo serveren, als romige pap, bijvoorbeeld bij gestoofd vlees of geroosterde groenten. Wil je het wat steviger? Giet de warme polenta dan in een met olie ingevette schaal en laat het afkoelen en opstijven. Daarna kun je het in plakken snijden en opbakken of grillen.