Hoelang pecannoten roosteren?
Pecannoten roosteren duurt meestal tussen de vijf en acht minuten in een droge koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf erbij. Je hoeft geen olie toe te voegen. Zodra je de noten hoort knetteren en een diepere geur ruikt, weet je dat je goed zit. Schep ze regelmatig om zodat ze niet aanbranden, want dat gaat snel. Als ze licht beginnen te kleuren en je met je neus denkt: “Ja, dit is het,” dan zijn ze klaar.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Afkoelen 10 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 691 kcal
Een koekenpan (liefst met dikke bodem)
Een houten lepel of spatel
Een hittebron (gas, elektrisch of inductie)
Een bord of vel bakpapier om te laten afkoelen
- 200 gram ongezouten pecannoten
1. Roosteren
Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur en laat deze even voorverwarmen. Doe de pecannoten in de pan zodra die goed heet is. Je hoort ze zachtjes tikken en knetteren, dat is het moment waarop je moet opletten. Begin met het roeren, liefst met een houten lepel of gewoon door de pan af en toe te schudden.
Blijf voortdurend omscheppen, zodat alle kanten van de noten evenveel hitte krijgen. Na ongeveer vijf minuten zie je dat ze iets donkerder worden en een warme geur afgeven. Ruiken is hier net zo belangrijk als kijken. Zodra ze goed ruiken en een beetje glanzen van hun eigen olie, haal je de pan direct van het vuur. Laat ze daarna op een bord of stuk bakpapier afkoelen, zodat ze krokant worden.
Als je ze langer in de pan laat liggen, garen ze door en loop je het risico op bitterheid. Dus meteen uit de pan halen als ze klaar zijn is de truc. Laat ze minstens tien minuten afkoelen voor je ze eet of gebruikt in een gerecht. Ze zijn dan op hun best.
Trefwoord Pecannoten roosteren